1- دانشگاه شیراز ، mahmoodi_tayebeh@yahoo.com
2- دانشگاه شیراز
چکیده: (651 مشاهده)
هدف: نشخوار خشم یکی از عوامل اساسی در تداوم خشم و پرخاشگری میباشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تطبیقی نشخوار خشم از دیدگاه اسلام و روانشناسی بود.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر، روش تطبیقی و توصیفی بود و با گردآوری اطلاعات از قرآن کریم و روایات و منابع روانشناسی انجام شد. بدین منظور آیات و روایات مربوط به خشم، پرخاشگری و وسوسه از منابع اسلامی، به شیوهی کتابخانهای گردآوری و تبیین روانشناختی بر اساس آنها صورت گرفت.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان میدهد که معادل قرآنی متغیر نشخوار خشم در روانشناسی همان وسوسههاس شیطان در موقع خشم میباشد. علاوه بر این نشخوار خشم به عنوان فرآیند تکرار شونده و اغلب اجتنابناپذیر فکر کردن در مورد تجربههای گذشته و یا همان وسوسه شیطان به تعبیر قرآن، مانع کظم غیظ و یا مدیریت خشم به شیوه مناسب شده و به تبع آن موجب افزایش تبعاتی از قبیل انتقام، کینهجویی، حسادت و حتی قتل میشود. همچنین رویکرد اسلامی و روانشناسی دارای تفاوتهایی در تبیین علت، نتایج و انواع خشم به عنوان علل زیربنایی نشخوار خشم هستند.
نتیجهگیری: بنابراین برای کاهش نرخ وقوع تبعات خشم و پرخاشگری، توجه به نشخوار خشم و یا وسوسههای شیطان، به عنوان متغیر میانجی در درمانهای روانشناختی و مذهبی از اهمیت اساسی برخوردار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بالینی دریافت: 1400/5/2